wtorek, 10 grudnia 2013

Spóźnione Mikołajki (+ przepis na pierniczki)


Co prawda od Mikołajek trochę już czasu minęło... Udało się jednak pokonać drobne problemy techniczne i pokazać kto w ten wyjątkowy dzień imienin św. Mikołaja mnie odwiedził :P
Cała gromadka mikołajkowych elfów oczywiście z samym Świętym na czele.


Myślę, że warto czcić dzień takiego wyjątkowego świętego jakim był Mikołaj. Jest to także kolejna okazja do upieczenia małego co nieco :)




Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc tym razem upiekłam pierniczki. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com.
Przepis na "szybkie" pierniczki
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić (ciasto może być trochę klejące). Rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm, podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Po wystudzeniu dekorujemy. 
Do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną, więc pierniczki trochę urosną.
Podobno można je jeść zaraz po upieczeniu, bo są miękkie. Moje jednak wyszły twardawe, jak to pierniki. Może to i lepiej - poleżą trochę dłużej... :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz