wtorek, 9 września 2014

Kruche ciasteczka waniliowe modernistycznie...


Były już imieninowe róże, teraz czas na trochę bardziej "nowoczesne" kwiaty. Minimalistyczne.
Chociaż niektórym mogą przypominać kwiaty kopru ;)


Kruche ciasteczka waniliowe



  • 150 g masła roślinnego
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasteczka robi się bardzo łatwo. Masło należy utrzeć z cukrem i żółtkiem, następnie dodać szczyptę soli, ekstrakt (można dodać też aromatu waniliowego) i mąkę. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym, ale można też wszystko zagnieść ręcznie. Ciasto nie powinno się kleić - można dodać odrobinę więcej mąki, ale nie za dużo, bo podczas wałkowania podsypuje się jeszcze mąką i ostatnie ciastka mogą wyjść za twarde.

Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką, żeby się nie przykleiło do blatu) na grubość ok. 4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze w niedużych odstępach i pieczemy w temperaturze 160ºC około 15 min, do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

I gotowe! Można dekorować ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz